Business solution

Credite nebancare cu plata in rate

rate lunarePresa si de multe ori reprezentantii BNR portretizeaza Institutiile Financiare Nebancare ca societati care ofera exclusiv credite rapide pana la salariu doar cu buletinul - sume mici, perioade scurte, dobanzi mari. In realitate situatia nu este deloc chiar asa.

Pe langa IFN-urile care de foarte multa vreme acordau credite pentru nevoi personale cu rate lunare (Cetelem, Provident, Credius, Garanti Credite de Consum), apar din ce in ce mai multe societati nebancare cu asemenea produse - firme de la care probabil nu v-ati fi asteptat la asa ceva: Viva Credit cu produsul Viva Personal, Ferratum - Credit rapid in rate, Onnen - imprumut flexibil cu 3 - 24 rate lunare, CreditFix, cu noul credit ipotecar pe 5 ani, sau Mogo - credit cu garantie auto pana la 60 de rate lunare.

Imprumuturi rapide IFN acordate pe termen lung in rate lunare - solutia alternativa perfecta la oferta bancilor unde nu va incadrati in conditiile impuse

In perioada in care societatile nebancare acordau intr-adevar, in cea mai mare parte a lor, doar imprumuturi rapide pana la salariu (doar cu buletinul sau cu adeverinta - asta conteaza mai putin in ideea de fata), avantajul creditelor bancare era in cea mai mare masura legat nu de dobanda mai mica, ci de posibilitatea de a plati in rate lunare pe perioade lungi. Astfel, pentru aproape orice credit pentru nevoi personale contractat la o banca, faptul ca rambursarea se impartea pe un timp indelungat - pana la 5 ani, facea ca rata lunara sa fie mica, usor de suportat.

Cum spuneam si in primul paragraf, presa si reprezentantii bancii centrale pun foarte mult accentul pe dobanda anuala - acel indicator comparativ, care la IFN-uri intr-adevar pare a fi exagerat de mare. Dar daca incercam sa analizam costul real total al unui credit, comparand varianta nebancara pe termen scurt cu cea bancara pe termen lung, ce observam?

Haideti sa comparam doua situatii simple: imprumutam 2000 de lei, de la doua institutii diferite, in paralel. Primul caz - luam imprumutul rapid Extra Simplu de la IFN Extra Finance, pe 1 luna. Dupa cele 30 de zile vom avea de rambursat 2720 lei. Total dobanda de achitat: 720 lei. Apoi mergem, de exemplu, la UniCredit, unde luam tot 2000 de lei, dar pe 5 ani. Dupa cele 60 de rate lunare, suma totala achitata va fi de 3094 lei - total dobanda de achitat = 1094 lei.

Cu ce ne ajuta indicatorul minune DAE? La ExtraSimplu, DAE este de 4114%, in timp ce la UniCredit este de numai 20,4%. Dar costul real al creditului? Doar 720 lei la societatea nebancara, fata de 1094 lei la banca.

Nu vrem sa spunem ca este mai bine sa iei credit la un IFN, exact din motivul de mai sus: chiar daca per total te costa mai mult la o banca, suma pe care trebuie sa o achiti luna de luna este mica - 52 de lei in cazul de fata. Doar ca va trebui sa o platesti luna de luna, de 60 de ori, pana trec cei 5 ani.

Oferte asociate:

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies